11.27.2012

Küçük Olaylar Karşısında Sabırlı Olmazsan, Büyük Planları Gerçekleştiremezsin*







İlk önce şu fotoğraflara bakalım  ; neler hissedeceğinizi gerçekten merak ediyorum


foto by : dilek yalçın demiralp ( fotoğraf makinem o gün beni yarı yolda bıraktığı için )

hep birlikte 



ilk fideyi ekerken 

şifalı otlar yatağı 

apartmanların arasında 


bakla topları


Halkalı da bir evin arka bahçesinde permablitz yapmaya gittik . Permablitz de ne ola ki ? diyenler için   Permakültür prensiplerine uyarlanmış ve 1 gün süren toplu bir dönüştürme faaliyeti diyebilirim .Herkes kendi malzemelerini getirir kendi üzerine düşen fideleri yetiştirir ve zamanını ayırırır. Seçilen bir bahçenin Permakültür dizaynı yapıldıktan sonra zaman yettiği kadar , ev sahibi için verim elde edebileceği bir bahçe uygulamaya konulur tabi ki hep beraber , bizim kültürümüzde 'imece' ile de kıyaslayabilirim. Normalde köylerde köy ahalisi toplanır ve bir kişi için beraber emek harcarlar bir şeyler inşa ederler ,yemekler yenir içilir tabi bu uzun da sürebilir.  .Yapmaya karar verirseniz İstanbul'da bahçeniz varsa ve siz de bu bahçeden  kendi yemeğimi çıkartmak istiyorsanız permablitzistanbul@yahoogroups.com a mail atıyorsunuz .Ben merak ettim bi detay göreyim diyenler için de berceste  gururla sunar :)

 3 kere uygulamaya katıldıktan sonra kendi bahçenizin de yapılmasını talep edebiliyorsunuz .Kış dönemine      giriyoruz bu sonbaharın son bahçesiydi fakat baharda devam edeceğiz .Şehirde de bunun mümkün olduğunu ve sizin yaptığınızı , bundan sebze hasat ettiğinizi gördüklerinde eminim merak edeceklerdir .


Biriktirdiğimiz meyve çekirdeklerini binamızın güney duvarı  tarafına ekebiliriz , çilek balkonda yetiştirmesi en kolay bitkidir bi arkadaşım balkonunda 1 kilo hasat yaptığını söylemişti .sarımsak ,soğan , kekik ve nane saksıda yetişebiliyor ki domates de öyle kadife çiçeği domatese gelen zararlıları önlediği gibi çok da güzel bi görüntü veriyor


Bu küçük bir başlangıç belki , peyzaj itibariyle istediğiniz gibi  de olmayabilir  Sonuçta belki yediğinizin  küçük bir kısmı , bir bahçe ,balkon ,terasınız varsa neden olmasın  ? Doğa orada duruyor bize yöntemlerini gösteriyor kullanmak varken neden sırtımızı dönelim ki ..

*Çin atasözü

5 yorum:

Berceste dedi ki...

Harika bir gündü. Yaşadığım en keyifli Permablitz idi diyebilirim. Günün sonunda biraz donmuş, epey yorgun ve sesim kısık halde idi. Hatta hızımı alamayıp ertesi gün Doğal Anneler ile buluşmada kimler kahve istiyor diye bağırırken buldum kendimi :P Bir de doğal annelerle permakültür, permablitz i konuştuk. Mis!

Fikret dedi ki...

Fideleri benden alıp taa oraya kadar götürüp ektiğin için teşekkürler. Artık onlarda mutlu ben de : )

toprağınkızı dedi ki...

NE DEMEK RİCA EDERİM :)) SENİN DE ELİNE SAĞLIK

Mito dedi ki...

Ne kadar güzel gözüküyor.Harika sonuç alırsınız inşallah. Tebrikler!

toprağınkızı dedi ki...

umarım bekleyeceğiz biz de heyecanla